Einoälystä apua tyhmentymisen ehkäisyys

Todettakoon ensin, että mitään tästä kirjoituksesta ei ole tuottanut keinoäly vaan einoäly.

Eino tai Eila ovat suomalaisia nimiä. Maalaisjärjellä varustettujen ihmisten nimiä, jotka tekee päätöksiä arjessa äidin maidosta saatuun, isältä opittuun, koulussa tankattuun, kurssilla opeteltuun tai vaikka kantapäänkautta opittuun perustuen. Päätös on aina sen hetkisten näkemysten pohjalta tehty, sen hetken paras tai oikeimmalta tuntuva näkemys.
Jos päätät kävellä suojatien yli tien näyttäessä tyhjältä ja jäätkin kaaharin alle puolivälissä, voidaan sitä sanoa aika huonoksi tuuriksi. Mutta päätöksen teon näkökulmasta parametrit muuttuivat vasta päätöksen teon jälkeen, joten päätöstä itseään on turha ruotia.
On sitten toinen asia, miksi ottimet oli suojatietä ylittäessä käännetty off-asentoon, etkä kyennyt keräämään dataa ymäpäristöstä, myöskään pakari kuumana paahtaneesta kaaharista voidaksesi adaptiivisesti päivittää alkuperäisen päätöksen parametrejä ja luikkia yli hieman livakammin.

Eino- ja eilaälyllä varustettuja ihmisiä jää auton alle koska myös erehtyminen on inhimillistä. Joskus vaan on helvetin huonoa tuuria ja se kännykkäkin alkoi hälyttää juuri kesken suojatien ylityksen.

Tekniikan kehittyminen on ehdottoman hyvästä, koska etäännymme joka päivä kauemmaksi einoälykkyydestä. Hämmentävän harva osaa tai tietää asioista, jotka oli vielä pari kymmentävuotta sitten osastoa common sense.
Onko syynä einoälyn hapertuminen vaiko se, että tekniikka ja arjen täyttävät kilkkeet tukevat tyhmistymistä. Vahva veikkaus jälkimmäiseen, koska ihminen on arkisissa asioissa keskimäärin helppoutta ja riman hipovaa ylitystä tai sen ohitusta tavoitteleva. Hittoako sitä järkeä rasittamaan, kun voi pyytää konetta ajattelemaan.
Ajattele nyt vaikka Kääkleä. Kuinka monesti olet etsinyt tietoa soittamalla perintötietopuhelun muorille tai plarannut ensyklopediasta vaan luottanut hakukoneen helppouteen. Jos et koe ilman Kääkleä tietäväsi mistään mitään, arvaa vaan kuinka vatipääksi koet itsesi parin vuoden päästä, kun sähkökatkos yllättää kesken laajaan kielimalliin perustuvan tiedon, tai siis arvauksen tuottamisen. Kyllä tulee einoälyä ikävä!

Kaikki kehitys piikivikirveestä ja sarjatuotantoon, henkilökohtaisista tietokoneista bittiälyyn on helpottanut ja tehostanut arjen askareita tavattomasti. Kannatan ehdottomasti kehitystä mutta en ihmisen totaalisen tyhmentämisen kustannuksella. On päivän selvää, että kukaan ei haluaisi vuonna 2024 kaivaa napaansa missään luolan suulla hirven luu toisessa kädessä. Mutta terve ripaus einoälyn käyttöä arjen modernien apuvälineiden ohessa auttaa ehkäisemään tyhmentymistä. Saat siitä Einon kaupunkilaisserkusta Keinostakin siten enemmän irti. Kyllä saat tai siis saisit ellet ole jo de-einoälyyntynyt liiaksi.

Seuraavaa sähkökatkosta odotellessa ✌️

Jakoja peliin: