Kun Tammenmäkeen traktori saapui

Tammenmäen pientila ei varsinaisesti ole tarponut teknologian eturintamassa mitä tulee maatilan konekannan modernisointiin.
Vuonna 1947 rakennetun tilan ensimmäinen traktori nimittäin saapui hoodeille vuonna 2019. Aina 70-luvun lopulle asti hoidettiin kaikki työt hevosvoimalla, kunnes vanhan isännän maallinen vaellus päättyi porstuan lattialle ja tilan yli 30 vuotta kestänyt hiljaiselo alkoi.

Olen monesti pohtinut mitä maamiehen arki on tuolloin ollut, kun 8 hehtaarin peltotilkkua on käännetty yksi lapaisella Fiskarsin 10:llä ja kylvetty reilu metrin levyisellä kylvökoneella konin vetämänä. Kyllä ei ole iltaisin tuvassa etelän matkasta kovin realistisin ottein haaveiltu. Tai korkeintaan käynnistä Janakkalan pitäjän eteläisemmässä taajamassa Tervakoskella.

Traktorikaan tosin ei ole ihan eilisen teeren poikia vaan vanha kunnon hiirenharmaa Ferguson vuodelta 1957. Diesel versio tietty, malliltaan Ferguson TEF-20

Tähän kyseiseen malliin liittyy tärkeä omakohtainen historia. Tienasin nimittäin ensimmäisiä roposiani nuorena poikana, kun kyntelin Hauholla Ilmoilan kylällä samanlaisella hiirenharmaalla kyläläisten perunapeltoja. Sen koommin en sitten olekaan kyntöhommia päässyt kokeilemaan mutta suunnitelmissa on hankkia Ferkkuun aura perään, joten ehkä taas jonain kesänä.

Ehkä kuitenkin kaikkein tärkeintä tässä Tammenmäen pientilan koneellistamisessa on se, että sain traktorin äidiltäni 50 vuotis lahjaksi. Kyllä oli pojan suu muikeana, kun käytiin hakemassa se Satakunnasta Tammenmäkeen. Äiti kun oli maatilan tyttönä sitä mieltä, että pitäähän sitä pojalla traktori olla, kun on jo miehen ikään päässyt 🙂