Kun Tammenmäki uuden paskasäiliön sai

Tammenmäen päärakennuksen nykyaikaistaminen jokunen vuosi takaperin muutti vesijohdottoman torpan modernit mukavuudet sisältäväksi huusholliksi. On vessaa ylhäällä ja alhaalla, on suihkut, sauna sekä pesukoneet ja keittiö kaikilla mausteilla. Tai noh, viherpippuri taisi just loppua :-).

Säännösten mukaisesti harmaat vedet ja mustat sellaiset eritellään omiin putkiin ja johdetaan umpisäiliöön ja harmaat imeytyskenttään.

Vaan kävi niin, että alkoi putket röpöttää viime vuonna. Ostin paikallisen marketin tyhjäksi kaiken maailman röörin puhdistus rakeista ja mönjistä ja tungin ne tukosta avaamaan vaan eipä auttanut.

Seuraavaksi ostin jousivaijerin, jolla kairasin kaikki harmaavesiputket läpi vaan ei malttanut röpötys olla röpöttämättä.

Seuraavaksi tungin puutarhaletkua useamman kymmenen metriä rööreihin ja laskin paineella mutta ei vaan ollut mitään jeesiä, eikä tuntunut tukostakaan missään olevan.

Selvisi sitten lopulta, että oli rempan tehnyt timpuriporukka ehtinyt tämän osion hoitaa jo ennen kuin meistä tuli Tammenmäen omistajia.
Eli oli laitettu harmaita vesiä sihvilöimään kämänen saunapallo ja imeytyskenttää markkeeraamaan pari salaojan pätkään.
Tukossahan ne oli ja viritys oli ylipäätää täysin riittämätön ratkaisu.

Siispä tarjouspyyntöä peliin ja urakoitsijaa etsimään.

Oma kalenteri huuti jo valmiiksi punaisella, joten tavoistani poiketen päätin ulkoistaa koko projektin ja käydä itse vain patsastelemassa montun reunalla Teams -palaverien lomassa.

Samaan syssyyn päätettiin vaihtaa myös umpisäiliö isompaan ja varustaa se modernilla langattomalla hälyllä.

Urakoitsija löytyi, luvat kunnasta ja tilausta peliin.

Vaikka Tammenmäessä on lääniä missä temuta niin imeytyskentän koko aiheutti hieman haasteita. Ajatus oli istuttaa se samaan törmään vanhan imeytyskentän kanssa, vaikka tien toisella puolella olleen vanhan ladon jäljiltä olisi ollut runsaasti tilaa. Paikallinen sähköyhtiö näet oli painanut 20kv sähköjohdon kulkemaan tien reunaa pitkin, ja sen virrattomaksi tekeminen kaivuutöiden ajaksi olisi tuonut tarpeetonta lisähaastetta.

Tarveaineet ilmestyi ajallaan pihaan, joten eikun kuokka maahan.

Operaatio starttaa

Työ alkoi vanhan harmaavesiputken etsinnällä ja sepä olikin todella syvällä, mikä aiheuttikin harmaita hiuksia koko imeytyskentän asennukorkeyden suhteen. Eikä muuten Tammenmäen design-portaat ja niiden suojelu yhtään helpottanut tilannetta mutta urakka eteni haasteista huolimatta.

Sakkakupit ja PipeLife -imeytyskasetit

Kun maisemointi saadaan vietyä talven jälkeen maaliin, uusi koivukuja istutettua, pihavalot laitettua takaisin ja hieman vielä harittavat putket oiottua niin johan taas kelpaa.


Umpisäiliö puutarhaan

Vain kuusi vuotta sitten, hieman ennen meidän siirtymistä Tammenmäen omistajiksi asennettu umpisäiliö osoittautui turhan pieneksi ja päätettiin vaihtaa samalla. Oli myös epäilys, että säiliö päästi sulamisvesiä sisään, koska keväällä se täyttyi muutamassa päivässä vaikkei pöntöllä istunut ketään.
Tuli pariin kertaan haukuttua pahanpäiväisesti paikallinen loka-autoyrittäjäkin, ennen kuin selvisi että ongelmana ei ollutkaan sitä itteensä täynnä oleva pönttö vaan vedellä heti tyhjennyksen jälkeen täyttynyt pönttö.

Lopuksi

Kaikkea on tullut tehtyä itse mutta tämän urakan osalta on pakko myöntää, että koko projektin antaminen ammattilaisille aina lupamenettelyä myöten oli viisas ratkaisu.

Projektin pääurakoitsija oli Turenkilainen Putki-Jokke Oy, kaivuutyöt teki Maanrakennus Aaltonen Oy. Kiitos erinomaisesti hoidetusta urakasta.

Nyt taidan mennä vessaan.

Jakoja peliin: