Pöntön huuhtelu ei juuri nyt onnistu. Tarkista yhteydet!

Kohta on taatusti markkinoilla vessanpönttöjäkin, joiden huuhtelu tehdään kännykkä-aplikaatiolla. Sehän on ihan must juttu voida tehdä etänä, eikä failuren riskejä juuri ole näköpiirissä:

Pöntön huuhtelu ei juuri nyt onnistu. Tarkista yhteydet ja ota yhteyttä operaattoriisi!

Mutta kun artikkelin kuva osui silmääni jossain internetin maailmassa niin tiesin nähneeni kaiken.

Voiko olla pöljempää sovellusta kuin IoT-vessapaperirullateline, joka ilmoittaa kännykkään paperin loppumisesta? Siis sen rullan loppumisesta, jonka juuri repäisit tyhjäksi.  Etenkin kun alakaapissa voi lymyillä ties kuinka monta vararullaa, joten edes tilausautomatiikka ei vaan oikein istu tähän. JUU, EI VOI!

Tietty valojen ohjaus kännykällä voi vielä joissain tapauksissa olla ihan perusteltua ja tulevaisuudessa jopa jääkaappiin katsominen etänä mutta sissos-kiesos kyllä näissäkin joku järki pitää olla.

Entäs sen IoT-vessapaperirullatelineen ja etä-vessanpöntön tietoturva? Pahimmassa tapauksessa joku pahis pääsee käpistelemään rullaa etänä ja tekee ties mitä koiruuksia pöntölle, joista ei edes rohkene kirjoittaa.
Internet of Things on toki päivän sana ja lähtökohtaisesti on lukemattomia elämää helpottavia asioita, jotka on hyvinkin perusteltua verkottaa etähallittavaksi niin yksityiselämän kuin busineksenkin puolella. Mutta ei sentään kaikkea tarvitse kännyyn änkeä. Eikä IoT tietty läheskään aina liity känny-appeihin mitenkään, kunhan provosoin 🙂

Yksi hyvä kriteeri järkevyydelle on käytön nopeus. Jos vaikkapa television kanavan vaihtaminen kaukkarilla on nopeampaa kuin appin kaivaminen kännykästä, tai valojen päälle laitto katkaisijasta eikä kännykällä niin eikös ne apit vaan kannattaisi jättää odottamaan hyödyllisempiä aikoja. Periaatetasolla tuntuu pöljältä tehdä asioita etänä/kännykällä, jos ne on anyway ihan vieressä ja nopeammin hoidettavissa kun hieman peffaa hilaa sohvalta ylös. Kuten kahvinkeitin ja sälekaihtimet ja ne vessapaperirullat…

Odota, mun pitää buutata tukiasema ennen kuin saan kahvinkeittimen päälle

Loistavia esimerkkejä arkipäivän IoTistä on esim sähkömittareiden etäluenta tai valvontakamerat. Ne tuo aitoa lisäarvoa, siksi järkeviä.

Vaikka en tietoturvasta juuri mitään syvällistä ymmärräkään niin kaiken lukemani perusteella siinä piilee julmetunmoinen riski, kun jokaisen vessanpöntöt ja kahvinkeittimet porisee verkossa.

Yleensä olen aina ollut suht aikainen omaksuja uusille tekniikoille mutta etenkin kodin IoT-asiat saa kyllä vielä kehittyä kaikessa rauhassa valvontakameroita ja sähkömittarin etälukua lukuunottamatta.

 

 

Jakoja peliin: