Maailman paras johtamisoppi, joka alkaa jo piltti-ikäisenä

Minulle tarjoutui upea tilaisuus päästä Hämeenlinnan kaupungin vieraana tutustumaan Evolla järjestettävään Roihu2016 -kansainväliseen partioleiriin mainiosti organisoidun opastetun turneen muodossa.

Ensinnäkin suuri kiitos Hämeenlinnan kaupungin suuntaan tästä mahdollisuudesta ja samaan hengen vetoon erinomaisen iso käsi Suomen Partiolaisten suuntaan.
Jos kuvittelet, että keskelle metsää pitäisi majoittaa 17000 nuorta kahdeksaksi päiväksi, järjestää jätehuolto,  viestintäyhteydet, operoida kolmella kielellä ja huolehtia kotimaisten lisäksi 45 eri maan leireilijöistä, klaarata ruokahuolto, majoitus, saniteettitilat ja järkätä ihan vaan pikkuisen ohjelmaa niin aletaan päästä mittakaavaan. Kun lisäksi vierailupäivänä pitää klaarata 10000 vierailijan paikoitukset, kuljetukset ja murkinointi niin puhutaankin sen luokan kinkeristä, että suomalaiset megacityt kuten Heinolat ja Forssat jää kakkoseksi ihan kaikilla mittareilla. Vain eläkeläisiä niissä lienee enemmän.

Kerrassaan huikea kokemus. Kun itse aikanaan nuorna poikana kiersin partiolaisten suurleirejä, oli mittakaavat hieman toiset mutta toki kivaa oli silloinkin ja monta mainiota muistoa ja kokemusta jäi rinkkaan kotiin vietäväksi.

Linkedin ja verkko muutenkin on täynnä toinen toistaan upeampia johtamista käsitteleviä ja opettavia julkaisuja, saitteja ja konsultteja, puhumattakaan kautta maailman sivun olevista opinahjoista jossa itsensä kipeäksi maksamalla saat kurssitodistuksen ja vakuutuksen loistavasta johtajuudesta.
Jokunen kurssi ja opus on itsekin tullut kahlattua mutta kun oikein asiaa pohtii niin kyllä ne johtamisen perusteet on iskostuneet takaraivoon jo kauan aiemmin, partiossa nimittäin.

Pohditaanpa hieman aihetta, jonka jokainen aktiivista partiolaisuutta harrastanut jo tietääkin. Missä muussa harrasteessa pääset konkreettisesti oppimaan johtamista yhtä nuorena kuin partiossa, jossa jo sudenpentuikäisenä löydät itsesi ryhmää johtamasta, visaisia pulmia ratkomasta ja toimintaohjeita antamasta? Et sitten niin mistään muusta kuin partiossa.
Pallon tai  kumimylpyrän perässä paahtaessasi opit kyllä olemaan johdettu  ja hyväkin johdettava mutta kuinka moni pääsee johtamaan ja ratkomaan ennen valmentajan uraa mitä visaisempia pulmia ja johtamaan joukkoja. Ei moni. Partiossa jokainen.

Myönnettäköön, että olin itsekin hieman päivityksen tarpeessa ennen Roihu 2016 vierailua, koska kuvittelin partiolaisuuden tänä päivänä olevan hieman menneen talven lumia eikä niin tässä ajassa olevaa.
Väärässä olin, ihan totaalisen väärässä.
Annan esimerkin: Missä mediatalossa tai muussa firmassa esimerkiksi on lähes 200 henkeä pyörittämässä leirin some-kanavia, tuottamassa omaa radiota, striimaamassa videota ja julkaisemassa joka toinen päivä ilmestyvää lehteä? Roihussa oli muttei Heinolassa, eikä Forssassa, liekkö edes Hesarilla.

Urheilun merkityksestä nuorille puhutaan paljon ja urheilemaan kehoitetaan. Noh, nyt jokainen hiiri kädessä kasvanut pilttikin saatiin Pokemon Go:n myötä varpaat rakoilla ”maastoon” mutta mitäpä jos saisit lapsesi innostumaan upeilla arvoilla varustetusta partiosta ja oppimaan yhteisöllisyyden, elämyksellisyyden ja johtamisen oppeja jo heti toiselle kymmenelle ikävuodelle siirryttyään. Veikkaan, että moni mukelo kiittäisi tulevaisuudessa kun työura alkaa häämöttää ja pitäisi osata toimia tirehtöörinä.

Tässä yksi linkki Suomen partiolaisten saitille, jossa erinomaisia johtamisen oppeja ihan for free:
Ryhmän ja iisten johtaminen, ajankäytön hallinta

Roihu2016

Muistahan olla valmis!

 Roihu2016_Manu_Mesimaki

 

Jakoja peliin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *