Strategia ja LTS – pakollinen vaiko järjetöntä ajan haaskausta?

Jo vuosia olen kapinoinut vuosittaisia strategiasessioita ja massiivisia liiketoimintasuunnitelmia vastaan, vuosibudjetoinnista puhumattakaan mutta keskitytään nyt toviksi ensin LTS/strategia-pinkkojen maailmaan.

Tiedän, että ne palvelee monia organisaatioita elimellisenä osana suunnittelua ja toiminnan arviointia mutta miksi sitten niin moni kokee ne totaalisen turhaksi ajan hukaksi?

Systemaattisesti olen vuosittain ilmoittanut omalle hallitukselleni etten sellaista tee vaan korvaan strategian yhdellä A4:lla. Action Planilla, johon kiteytyy kaikki oleellinen niin kehityksen painopisteet, toimintatavat kuin mittarointikin.
Ja systemaattisesti aina olen kohdannut nurinaa että kun muissakin firmoissa tehdään ja ilman sitä ei voi hallitus toimia. Höpsis! Kyllä toimii jos vaan itse hallitus kaikessa arvossaan kykenee katsomaan maailmaan hieman laveammin.

Ja vuosi vuoden jälkeen on todettu, että hyvinhän meni taas tämäkin vuosi. Eli kysymys kuuluukin: olisko mennyt paremmin jos olisin käyttänyt tiimien kanssa päivätolkulla aikaa jossain vuokramökillä pitopalvelun antimien äärellä stategian ja budjetin ruuvailuun? En tiedä mutta enpä oikein usko.

Onko henkilöstön nuivaan strategia/LTS -sessioihin suhtautumiseen syynä kokemusperäinen, tyyliin: ”ei niitä sitten vuoteen kukaan kuitenkaan lue” tai ”ne on niitä rahoittajia ja Tekesiä varten aina välillä pakko laatia” vai miksi niin harva kokee ne hyödyllisiksi työkaluiksia ja vilpittömästi saa niistä apua arkeen?

Olen tämän alkusyksyn aikana käynyt monta mielenkiintoista keskustelua aiheesta monen  yrittäjäkollegan kanssa kuin myös Linkedinin ja Face kohdennetuissa foorumeissa. Mielenkiintoista kuinka moni kokee ne perinteisessä muodossaan hyödyttömiksi ja kuinka moni nurisee ja kuinka moni kuitenkin niitä aina vaan tekee.

Rohkenen väittää, että monessa tapauksessa kyse on perinteistä joita vaan ei syystä tai toisesta rohjeta rikkoa. Oliskos nyt korkea aika ravistella kaikki perinteiset lippulaput ja pohtia asioita hieman uudelta kantilta? Disruptoida omankin firman tekemistä.

Jos mun käyttämä simppeli Action Plan kiinnostaa niin laita viestiä tulemaan niin tuuppaan mieluusti paluukuormassa mallipohjan tulemaan.

Eikuin disruptoimaan!

 

Jakoja peliin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *