Hands on -yrittäjän teesejä

Yksi duunipäivä vielä ja tämä vuosi on paketissa. Huikea vuosi onkin ollut.

Tsekkailin pari viikkoa sitten edellisten vuosien lukuja verraten niitä tähän vuoteen.

Vuonna 2010 tehtiin tässä liiketoiminnassa vuodessa saman verran liikevaihtoa kuin nyt tehdään keskimäärin 6 viikossa. Ja tekeminen on kaiken kukkuraksi ollut jo vuosia tasaisen kasvun lisäksi tasaisen kannattavaa.
Mä olen aikaslailla ylpeä siitä jengistä mikä meillä Seasamilla on tätä mahdollistamassa!

Sitten jäin pohtimaan, että millä eväillä tähän on tultu. Mihinä vaiheessa on päristelty kuoleman laaksoissa ja milloin keilailtiin.

Noh, varmasti montakin reittiä olisi ollut valittavana ja taatusti on tullut tehtyä matkan varrella montakin väärää valintaa mutta niitä ei liiaksi kannata jäädä murehtimaan vaan jatkaa vaan jääräpäisen määrätietoisesti matkaa uskoen, että ollaan about jäljillä. Joskus kun muistaa vielä kysyä apua tai ainakin näkemystä ulkopuoliselta niin eikai se yrittäminen sen kummoisempaa ole. Oma näkemys, hitunen onnea ja jääräpäisyyttä ja sitten eikun menoksi.

Aina välillä yritän availla milloin minkäkin business-kirjan saloja ja ymmärtää miksi perusasiat ihan väkisin on yritettävä osoittaa ainakin sadan erinäköisen matriisin ja pyramidin avulla olevan niin kuin ne on ja on aina ollut. Enkä totta puhuen aina ole löytänyt järkevää perustetta miksi sekin kirja on kirjoitettu mutta eipä ymmärrä minunkaan näkemyksiä kaikki muut, joten we are even.

Mulla on ollut upea mahdollisuus osallistua matkan varrella monenlaiseen liiketoimintaan ja nähdä hyvinkin erilaisten, eri aloilla toimivien yritysten ja yrittäjien tapoja toimia. Ja toden totta ei ole yhtä ja ainoaa vaan on jotakuinkin niin monta oikeaa tapaa kuin on yrittäjiäkin.
Ne parhaat neuvojat sensijaan tuntuu olevan usein niitä, jotka eivät itse ole rohjenneet edes kunnolla omien siipien kantavuutta yrittää.

Mutta palataanpa Seasamiin
Hyvä jengi on kaiken a ja o. Ilman hyvää jengiä hyväkään yrittäjä ei ole tasan yhtään mitään, ei vaikka olisi ranteet notkuen rahaa ja visioita mutta yksin kun et pitkälle pötki. Meillä Seasamilla on ihan super-hyvä jengi. Niin hyvä jengi että jaksaa olla hyviä vaikka toimari välillä kiukutteleekin ja konahtelee milloin mistäkin jonninjoutavuuksista.

Toinen tärkeä asia, joka on retuperällä lähes jokaisessa pienessä firmassa ja ihmeen usein isossakin. Prosessit!
Se tehdäänkö jokainen tekeminen, projekti ja kauppa hirveän sählingin ja säätämisen vallassa vai tehdäänkö se edes jonkunlaisen ennalta määritellyn toimintamallin mukaisesti merkkaa enemmän kuin moni ymmärtää.
Jos prosessit kusee, on aivan turha kuvitella, että pikkuputiikki voi kasvaa kannattavasti isoksi. Kuoleman laakso koittaa, usko vaan. Panosta prosesseihin ja ala toimia niiden mukaisesti, ei ole oikotietä tässä.
Prosessit on aina olleet meillä paljon kokoamme paremmassa kunnossa. Piirrettynä malliksi ja jotakuinkin tarkasti ohjeistettu jokaisen työntekijän omaksi päivärutiiniksi. Emme olisi tässä ja suunnittelisi ensi vuodellekin huomattavaa kasvua, jos näitä ei oltaisiin hoidettu jo vuosia sitten kuntoon.

Kolmas asia on fina. Finanssi osasto, talousosasto, tilitoimisto tms on oltava riittävän sisällä tekemisessä ja oltava ajanhermolla niin omissa prosesseissaan kuin nykyaikaisten työkalujenkin saralla. Jos tilitoimisto vielä tarjoilee ehdotuksessaan mappi rumbaa ja vuoden välein tehtävää tilinpäätöstä ilman reaaliaikaisuuden häivähdystäkään niin unohda saman tien. Unohda! Ei toimi vuonna 2017.
Sulla on oltava käsitys joka päivä siitä missä putiikki makaa, paljonko on pätäkkää tilillä, mikä köhtii, mikä tuottaat. Muuten et pysty johtamaan keulilta.
Meillä on menossa Seasamin 16v historian viides tilitoimisto ja meillä on perinteisesti ulkoistettu kaikki mahdollinen reskontrasta palkanmaksuun ja laskutukseen. Ollaan aika vaativa asiakas ja marmatetaan aktiivisesti jos hommat ei toimia ja välillä kilpailutetaan. Kaikkien pitäisi vai et kai vaan ole juuri sanomassa, että se 29 vuotta yrityksen tilejä hoitanut Irmeli tai Martti on edelleen parasta mitä maailmalla on tarjolla? Voi olla  tai voi olla että ei ole mutta kilpailuta niin tiedät paremmin.
Nyt alkaa pikkuhiljaa tuntua siltä, että on löytynyt oikeanlainen kombo inhouse ja outsourced -tekemisen välillä. Hyvä tilitoimisto tuntee teidän firman erityispiirteet ja pystyy toimimaan niin tiukkanutturaisena vanhanapiikana tai kansakoulumaiseen liivipukuun sonnustautuneena miesopettajamaisena kirjanpitäjänä mutta parhaimmillaan saat myös täysveristä controller-apua. Ei toimarinkaan nääs kaikkea tarvitse itse osata, pitää vaan huolehtia että on oikeat tahot tallennettuna luurin muistiin joilta kysyä.
Moikka vaan Piia, hyvin menee! 😉

Neljäntenä, eikä suinkaan vähäisimpänä tulee sitten se oma business.
Et pärjää jos hiihdät perässä, vaikka kuinka kannoilla. Kärkeen on päästävä, joskus ohittamalla, joskus toista reittiä ja joskus ehkä voi olla innovatiivista myös hieman muuttaa tyyliä, kertomatta siitä tietenkään muille koska liiketoiminta on jatkuvaa kehittymistä. Tänään keksit yhden nerokkaan ja toimintaasi differoivan tekijän, huomenna taas kilpailija kaasuttaa omilla valopääideoillaan ohi ja sitten olisi taas itse keksittävä jotain.
Jos mä jostain olen Seasamin toimarina ylpeä niin siitä, että ollaan osattu tehdä asioita aika eri tavalla kuin muut. Ja välillä on ajateltu takki auki niinkin isosti, että hirvittää mutta on kannattanut, vaikken kaikesta voikaan puhua.
Eli tee aina vähän paremmin kuin muut. Tuotteesi ei absoluuttisesti tarvitse olla muita parempi kunhan on riittävän hyvä mutta sun tarjooma pitää kokonaisuutena olla muita parempi. Parempi aspa, parempi myynti, parempi softa, parempi brändi, paremman refet, what ever, kunhan olet kokonaisvaltaisesti paras. Silloin pärjäät. Mutta nöyrällä mielellä, muuten ajat karille 🙂

Hyvää uutta vuotta ja tsemppiä busineksiin!

Terveisin,

ManfredM

Jakoja peliin: