Tavoitteesi minänä ja firman omistajana

Olen aina tykännyt kysellä ihmisiltä mikä kenenkin tavoite on ja miten haluaisi oman elämänsä asettuvan.

Lähes poikkeuksetta vastausta aletaan rakentaa työminän kautta. On johtajuushaaveita, lisää vastuuta ja ulkomaan komennusta. Harva puhuu henkilöminän tavoitteista mitään ja silloinkin korkeintaan ohimennen mökkihaaveista, perheestä ja etelässä vietetystä joulusta. Pehmeät arvot ei oikein ruleta vaan jostain kumman syystä aina ollaan niin kovin business orientoituneita vaikka rohkenen väittää, että moni business rullaisi paremmin, jos olisi myös henkilöminätavoitteet ohjaamassa tekemistä ja päättämistä.

Kun tivaan lisää omista tavoitteista, siitä mitä sä haluat ihan oikeasti tehdä jos voisit, on yleensä pitkä hiljaisuus. Sitten todetaan ettei ole tullut mietittyä tai niitä asuntoautojuttuja ja etelän koteja mietitään sitten eläkkeellä. Täh!

Sama kuulkaa pätee erittäin suureen osaa yrityksen omistajia. Omistajan tavoite on yhtä kuin firman liiketoimintasuunnitelman ja strategian mukaiset tavoitteet, erittäin harvoin omistaja itse on asettanut konkreettisia tavoitteita omistajuudelleen. Mitä nyt pieni pääomasijoittajien porukka SIPO-prosentit ja valuaation kasvu mielessä mutta suuri omistajakansa on pääsääntöisesti vailla kunnollista omistajatavoitetta.
Vai kuinka usein olet kuullut kenenkään sanovan ääneen että perustin firman, jotta olisi varaa reissata kerran kuussa maailmalla lomailemassa.
Tai perustin firman, koska haluan vapauden päättää omista asioistani ml sen milloin teen töitä ja milloin en tee töitä.
Tai omistajuuteni keskeinen tavoite on pystyä hankkimaan joka vuosi uusi moottorikäyttöinen masiina kesäpaikalle ja poreamme kotipihaan.

Tää on aika mielenkiintoista, koska mä väitän että ihmiset tekisi paljon fiksumpia ratkaisuja omassa arjessaan ja paljon fiksumpia päätöksiä firman johdossa tai hallituksessa, jos olisi määritellyt oman henkilökohtaisen tavoitekentän kunnolla.

80 % omistajista ei ole määrittänyt selkeää omistajatavoitetta yritystoiminnalle. Sitaatti pummattu Comset Oy:n omistajatavoite oppaasta

Otetaan pari esimerkkiä firma-maailmasta.
Yhtiön omistajan tavoite on exitöidä 3-5v kuluessa. Miten se ohjaa yhtiön päätöksen tekoa ja toimintaa? Onko toiminta pitkäjänteistä vai 3-5 vuodelle tehtävää tiukkaa optimointia, jonka jälkeisestä ajasta ei juurikaan olla kiinnostuneita kunhan saadaan exit?

Entä jos yhtiön omistajan tavoite on tehdä satavuotinen perheyhtiö, joka tuo taloudellista turvaa myös jälkipolville ja jonka kahvoihin aletaan jo hyvissäajoin koulia suvun vesoja. Tehdäänko investoinnit ja isot linjaukset ja riskinotto ehkä eritavalla, ehkä fiksummin ja ehkä suuremmalla harkinnalla kuin exit silmissä kiiltävässä firmassa, jonka ainoa tavoite on saada kasvukäyrät pari seuraavaa vuotta koilliseen jotta valuaatio on maksimaalinen

Tai entä jos yhtiön omistajilla ei ole sen enempää määrätietoista exit-pläniä kuin sen enempää haavetta satavuotisesta ikiliikkujasta mutta sen sijaan tavoitteena hyvä ja vakaa toimeentulon lähde osinkojen ja muun verottajan suopeasti kohteleman tulon muodossa? Tosin verottaja ei mielestäni kohtele suopeasti mitään muuta kilsakorvauksia ja päivärahoja millä taas ei voi pitkäjänteistä tulovirtaa rakentaa vaikka joku aina välillä yrittääkin.

Niin tai näin, ei ole oikeaa eikä väärää. Jollekin sopii korkea riski, jollekin matala, jollekin pitkä tähtäin, jollekin lyhyt jne. Kaikki yhtä oikein kunhan tukee omistajastrategiaa siinä missä tietty myös yhtiön strategiaa.
Tärkeää lopulta on vain se, että tuo 80%:n luku saataisiin käännettyä vaikka 20%:ksi. Veikkaan, että moni asia tehtäisiin toisin ja ehkä jopa fiksummin kun olisi hieman perspektiiviä.

Mitä mieltä sä olet?

 

 

Jakoja peliin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *