Voihan vastaus!

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan miten monella tavalla voit saada vastauksen yksinkertaiseen kysymykseen? Tunnistatko omassa duuniyhteisössä tai vaikkapa kaveripiirissä samoja?

Innostuin listaamaan erilaisia vastaajapersoonia

Oletetaan, että keskustelet vaikkapa kollegan kanssa ja olet unohtanut mitä asiasta sovittiin.

Kysyt häneltä: ”Kumman tehtäväksi jäikään sopia seuraava palaveri?

Voidaan myös olettaa, ettei kysyjä todellakaan muista kumman tontille tehtävä jäin. 

Muistuttajavastaaja

Aloitan omasta antisuosikistani, jota voisi kutsua Muistuttajavastaajaksi. Hän aloittaa vastauksen viittaamalla tarkan ajankohdan kera viestiin, jossa asia sovittiin. ”Kuten 12.10 klo 13:34 lähettämässäni viestissä ehdotin, sinä Manu voisit…”. Missään nimessä Muistuttajavastaaja ei voi vastata kysymykseen suoraan.

Kysyjävastaaja

Seuraavaa voisi kutsua Kysyjävastaajaksi, joka on minun toinen all-time non-favorite. ”Etkö sä Manu oikeasti muista?” Tämän vastaajapersoonan kohdalla päästään vastaukseen vasta, kun on vastattu idioottimaiseen vastakysymykseen.

Toistajavastaaja

Toistajavastaajalla on usein myös kyky esittää vastaus toistamalla esittämäni kysymys lähes simultaanisti oman kysymykseni kanssa. Huoneessa kuuluu siis kaikuna ”Kumman tehtäväksi jäikään sopia seuraava palaveri?” Vastauksen saaminen edellyttää toistamista tai kyssärin uudelleenmuotoilua.

Poliitikkovastaaja

Poliitikkovastaus ei todellisuudessa ole vastaus vaan retorinen kehu, jolla haetaan lisäaikaa vastauksen pähkäilyyn. ”Erittäin hyvä kysymys”. Vastaaminen jatkuu usein vastaamalla johonkin ihan muuhun. ”Kommentoin kuitenkin ensin työllisyystilannetta…”

Rohkaisjavastaaja

Rohkaisijavastaajalla on todennäköisesti urheiluvalmentajan taustaa vähintäänkin korttelitasolta. Hän ottaa sparraajan rooli ja vastaa ”Kyl sä Manu pystyt tähän. Sä kyllä muistat kun oikein pinnistät. Anna mennä vaan!”

Kysymykseenvastaaja

Oma suosikkini on Kysymykseenvastaaja. Hän antaa suoran vastauksen kysymykseen. ”Sovittiin, että sä Manu hoidat sen”.
Tässä vastauksessa on tehokkuutta ja särmää. Ja se indeed on vastaus ja vain ja ainoastaan vastaus. Pisteet tälle!

Kehujavastaaja

Kehujavastaaja pönkittää itseään lisäämällä turhanpäiväisen kehun. ”Hienoa Manu, että kysyit rohkeasti asiaa joka sulle jäi epäselväksi”. Noh, jos olisin kissa, saattaisin kehrätä, muutoin lähinnä alkaa kyrsiä.

Munonpakkoottaatääpuheluvastaaja

Tämän vastaajapersoonan kohdassa puhelin, joka tosin on äänettömällä, alkaa mukamas soida sillä samaisella sekunnilla, kun pitäisi vastata. Henkilö lähtee pois tilasta, eikä välttämättä tule takaisin.

Mykkävastaaja

Mykkävastaaja ei vastaa mitään vaan on kuin ei olisi kuullut koko kysymystä.

Tuhatajavastaaja

Tuhahtajavastaaja ilmaiseen äänekkäällä tuhaduksella tai teatriaalisella eleellä, että ajankohta kysymykselle oli kovin väärä ja jatkaa omia puuhiaan. 

Delegoijavastaaja

Delegoijavastaaja siirtää välittömästi vastuun kollegalle. ”Kysy Peralta, se tietää”.

KVG-vastaaja

Kato vittu Kääklesta -vastaaja kehottaa katsomaan netistä, ERP:stä CRM:stä, kalenterista tai muusta järjestelmästä, koska suora vastaus on liian työläs tulostaa. KVG-vastaajalle on tyypillistä myös pikkuhitleröinti, sillä hän tietää vastauksen mutta haluaa kouluttaa kysyjää löytämään vastauksen. Tunnistan itsessäni näitä piirteitä #mikromanagerointirules 

Entiedävastaaja

Entiedävastaaja ei tiedä vastausta, koska oli palaverissa vielä enemmän omissa ajatuksissaan kuin minä.

Esimiesvastaaja

Esimiesvastaaja on käynyt kurssin, jossa alaisia opetetaan ottamaan itse ja omatoimisesti selvää asioista. Tähän tyyliin ”Kerropas Manu ensin mitä sä olet itse tähän mennessä tehnyt ongelman selvittämiseksi”.

Heikkoitsetuntovastaaja

Hänellä on niin heikko itsetunto ja epävarmuus, että lähtökohtaisesti tietää jo ennen vastausta vastauksen olevan väärä ja että hänestä ajatellaan ja puhutaan seläntakana josvaikkamitä.

Entiedämuttavoinselvittäävastaaja

Asento on hieman etukumara, polvet aavistuksen koukussa, anteeksipyytävä ilme ja äänetön hiihtotyylinen kävely. Hän ei tiedä koska ei ollut mitenkään osallinen mutta lupautuu pyytämättä selvittämään vastauksen.

Jos sulle tulee mieleen joku muu vastaajapersoona, jenkase ihmeessä viestiä niin saadaan listaa kasvatettua. Yhteystiedot löytyy mun biosta.

Jakoja peliin: